Belastingen voor zzp-ers

By
FinNoDev
April 11, 2024
3
mins read
Share this post

Als ZZP'er (zelfstandige zonder personeel) in Nederland heb je te maken met verschillende soorten belastingen. Hier zijn de belangrijkste:

  1. Inkomstenbelasting: Als ZZP'er betaal je inkomstenbelasting over je winst uit onderneming. Dit wordt berekend op basis van je belastbare inkomen, waarbij je onder andere rekening moet houden met aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling.
  2. Omzetbelasting (BTW): Als ZZP'er ben je in de meeste gevallen verplicht om BTW in rekening te brengen over de goederen en diensten die je levert aan je klanten. Je dient deze BTW vervolgens af te dragen aan de Belastingdienst. Ook kun je betaalde BTW op zakelijke kosten weer terugvragen via de btw-aangifte.
  3. Zorgverzekeringswet (Zvw)-bijdrage: Als ZZP'er ben je verplicht om een inkomensafhankelijke bijdrage te betalen voor de Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage wordt berekend over je belastbare winst uit onderneming en wordt apart ingehouden of betaald via de inkomstenbelasting.
  4. Eventuele gemeentelijke belastingen: Afhankelijk van je woonsituatie en de gemeente waarin je woont, kunnen er ook lokale belastingen van toepassing zijn, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de rioolheffing.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van al deze belastingen en om tijdig je administratie bij te houden en belastingaangiftes te doen om te voldoen aan je fiscale verplichtingen als ZZP'er. Het kan verstandig zijn om een boekhouder of belastingadviseur in te schakelen om je hierbij te helpen.

Share this post
FinNoDev